Adem

Zonder het te merken, ademen we ongeveer 2500 keer per dag.

De adem is zowel in rust, bij het spreken als bij inspanning van essentieel belang.
Wanneer adem niet functioneel verloopt, kunnen allerlei klachten ontstaan.
U voelt zich benauwd, uw ademhaling is diep of juist oppervlakkig. 

Ademtherapie

Emoties en spanningen kunnen vaak direct van invloed zijn op uw ademhalingsproces. Denk aan hyperventilatie. Daarnaast kunnen ziektes zoals COPD en Astma van invloed zijn op uw ademhaling. Chronische ademontregeling kan leiden tot allerlei lichamelijke klachten zoals benauwdheid, duizeligheid, en stemproblemen. 

Ademtherapie leert u om op een juiste manier adem te halen. 

Meer weten over de rol van de logopedist bij ademhalingsproblemen? Neem gerust contact met ons op.

COPD & Astma

De logopedische behandeling van COPD en Astma-patiënten is vooral gericht op het omgaan met optimale longinhoud. Door inzicht te krijgen in uw eigen adempatroon, leert u wat u kunt doen bij dreigende of plotselinge benauwdheid. 

De logopedist leert een ontspannen en juist gebruik van adem-/ stemkoppeling en biedt behandeling en begeleiding bij problemen met eten en drinken. Tenslotte kan de logopedist helpen bij het verminderen van en omgaan met chronisch hoesten en reflux (het terugstromen van zure maaginhoud naar de slokdarm).

Chronisch Hoesten

Hoesten is een veel voorkomende klacht. Hoestklachten die langer dan acht weken aanhouden noemen we chronische hoestklachten. Deze klachten worden vaak omschreven als een droge geïrriteerde hoest die geprikkeld wordt vanuit de keel. Ze worden niet alleen veroorzaakt door luchtwegaandoeningen.  Het is belangrijk om de oorzaak van hoestklachten duidelijk te krijgen om tot een goede behandeling te komen. De behandeling van chronische hoestklachten middels medicijnen werkt bij de meeste patiënten. Voor de patiënten met blijvende hoestklachten, die met medicijnen zijn behandeld, kunnen voor logopedische behandeling in aanmerking komen.

Wat doet de logopedist?

Vaak wordt u door de huis- of longarts verwezen. 
De logopedist zal verder onderzoek doen naar uw klachten. 

De behandeling richt zich op:

  • Leren herkennen van de triggers die het hoesten veroorzaken
  • Het aanleren van een controle techniek
  • Het verminderen van de irritatie in het keelgebied
  • Het verbeteren van het stemgeluid

Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op.